Assalamualaikum!!
Hobi memang suka mencuba. Apa je asalkan x melanggar undang2 dunia dan hukum hakam Allah sya akan mencuba supaya dpt menikmati kehidupan dimuka bumi ni. Tak salah kan! Inilah cara sya menikmati hidup. Selagi ada masa jangan sia-siakan.
ceewahhhh....mukadimahnyaa!hehe
Apa kau merepek ni labu? Apa yang kau cuba tu?
Tak lah!! Tlg baca Tajuk skali lagi...haaaa mesti resepi lah kan? kihkihkih
**Alhamdulillah rezki tahun ni dapat miliki oven utk buat kuih dan kek. Impian utk memilikinya dah lama tapi x kesampaian. Dah dapat tu.. apa lagi lah kan? Punya ciwi nak buat kuih itu kuih ini...kek itu..kek ini. Amboi dea..hehehe
Jom sama2 buat Rainbow Kek yang sedap dan cantek ni:-
RESEPI RAINBOW KEK
Resepi asal : Dari Internet je!lupa amik kt mana dh hehe
Bahan2:
3 cwn tepung kek (Blue Key)
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
3 cwn tepung kek (Blue Key)
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
1 cwn gula castor
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
2 sdk esen vanila
1 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
Note :alas dengan baking paper bahagian bawah loyang (saiz
8") & sapu keliling loyang dengan butter)
1. Ayakkan tepung & garam. Ketepikan.
2. Pukul butter & gula sampai kembang & gebu2 .
3. Masukkan telur putih, pukul lagi sampai sebati & gebu . (masukkan sedikit demi sedikit)
4. Masukkan esen vanila
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
6. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
7. Pastu bakar satu per satu guna loyang 8 inci ..jangan guna loyang besar nanti kek jadi nipis, bakar pada suhu 170C/ 180 C dlm 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan seketika. (jgn buang lg kertas alas utk mudahkan kerja melayer)
8. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream @ what ever you want..hee
9. Boleh jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suka )
*Saya guna Blueberry diatas sebagai hiasan, makan pon sedap)
2. Pukul butter & gula sampai kembang & gebu2 .
3. Masukkan telur putih, pukul lagi sampai sebati & gebu . (masukkan sedikit demi sedikit)
4. Masukkan esen vanila
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
6. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
7. Pastu bakar satu per satu guna loyang 8 inci ..jangan guna loyang besar nanti kek jadi nipis, bakar pada suhu 170C/ 180 C dlm 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan seketika. (jgn buang lg kertas alas utk mudahkan kerja melayer)
8. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream @ what ever you want..hee
9. Boleh jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suka )
*Saya guna Blueberry diatas sebagai hiasan, makan pon sedap)
Resepi Krim Cheese : (boleh juga digunakan sbg frosting RV cake/cupcake)
Bahan :
500 grm whipping cream
Bahan :
500 grm whipping cream
250 grm cream Cheese
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul cream cheese bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama cream cheese, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul cream cheese bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama cream cheese, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
* Dah boleh dimakan!!!yahooooooo.
Selamat mencuba semua :)
"IM OK, U OK"
No comments:
Post a Comment